Frank
29 augustus 2023

Onderwijs in beweging

We staan aan het begin van het schooljaar 23-24. Geen enkel schooljaar is hetzelfde, dat is nooit geweest. Maar de context waarin dit schooljaar start is er één, die ik eigenlijk nog niet eerder heb meegemaakt. De afgelopen coronajaren waren ook bijzonder, maar het lijkt nu wel of alles op en in de wereld in beweging is gekomen. We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. En al die bewegingen hebben natuurlijk ook hun invloed op het onderwijs. Hoe gaan we al die uitdagingen, zoals bijvoorbeeld klimaat, duurzaamheid, personeelstekorten, kunstmatige intelligentie aanpakken en welke plek heeft/krijgt ons onderwijs daarin? 

Op onze scholen bereiden we de leerlingen immers voor op de toekomst, maar hoe ziet die toekomst eruit en wat zijn essentiële kennis, vaardigheden en competenties, die we onze leerlingen moeten meegeven? De koers voor de komende jaren is op hoofdlijnen vastgesteld in ons Koersplan, dat nog voor corona is opgesteld: ‘Omdat onderwijs nooit af is’. Die titel is nog zeer actueel, sterker nog de huidige tijd geeft nog meer uitdagingen, dan een paar jaar terug. Te midden van al die ontwikkelingen proberen wij op onze scholen, in ieder geval een veilige leeromgeving te bieden voor onze leerlingen. Daarvoor zetten we ons, als personeel van Mondia, elke dag weer voor in, van schoonmaak, conciërge, administratie, zorgcoördinator, onderwijsassistent, docent, teamleider tot en met directie en bestuur! 

We zullen daarvoor op Walcheren steeds meer en intensiever gaan samenwerken met onze collega-scholen. En op een aantal terreinen zullen we dat zelfs op Zeeuws niveau gaan doen. Met de hele onderwijswaaier van Kinderopvang tot en met MBO en HBO. En daarnaast met de gemeenten, de provincie, het bedrijfsleven en instellingen. Niet samenwerken voor de bühne, maar daadwerkelijk samen optrekken om het onderwijs voor de kinderen op Walcheren en in heel Zeeland steeds te verbeteren, eigentijds te houden en het onderwijs als ruggengraat voor de duurzame ontwikkeling van onze regio stevig neer te zetten. 

Mocht u na het bezoek aan onze website nog vragen, goede ideeën of andere zaken hebben, neem contact met ons op en we gaan graag met u/jou in gesprek!

Geschreven door Frank Neefs