Michelle
14 juni 2018

Praktijkgericht / Vakhavo

Ouders en leerlingen zijn enthousiast. Docenten nieuwsgierig naar hoe het zal gaan. Volgend schooljaar start het Scheldemond College met de vakhavo in klas 3. Altijd spannend, zo’n pilot. Maar de werkgroep ging niet over een nacht ijs. Er is overlegd met bedrijven over gastlessen en stagemogelijkheden, met Zeeuwse mbo- en hbo-opleidingen over een goede aansluiting tussen de opleidingen én met het Calvijn College, die de vakhavo al aanbiedt. Ook leerlingen zijn bevraagd: welke richtingen vinden jullie interessant? Techniek/ict en horeca/recreatie kwamen uit de bus. Dat zijn ook sectoren die schreeuwen om personeel.

Op de vakhavo, een aanvulling op het huidige pakket op de havo, doen leerlingen praktijkervaring op. Op school én bij lokale bedrijven. Ideaal voor leerlingen die meer willen dan ‘in de banken hangen’, die op zoek zijn naar afwisseling en nieuwsgierig zijn naar hoe iets werkt. Ideaal voor bedrijven die op zoek zijn naar hoog opgeleid personeel, maar ook naar mensen met al enige ervaring op de werkvloer. En ideaal voor vervolgopleidingen, die studenten ontvangen die goed voorbereid en bewust gekozen hebben voor een vervolgopleiding. Klinkt als een perfecte match, niet?

“We voelen ons sterk verbonden met onze omgeving. Met de vakhavo wordt de band tussen school en bedrijfsleven nog sterker.”  

De vakhavo wordt al op een vijftal vo-scholen in Nederland aangeboden. En vanaf volgend schooljaar dus ook op het Scheldemond College. “De vakhavo past zo goed bij ons,” aldus Mechtilde Willems, decaan havo/vwo. “We voelen ons sterk verbonden met de stad Vlissingen, met tal van grote en kleinere ondernemers. De vakhavo helpt leerlingen om een beter en vooral realistischer beeld te krijgen van het bedrijfsleven. Wat speelt er? Wat verwacht een bedrijf van een medewerker?” Teamleider bovenbouw havo/vwo Michelle Roose: “Een aparte havo-klas in de bovenbouw vol enthousiaste en nieuwsgierige doeners, met bevlogen docenten die zorgen voor een goede aansluiting tussen praktijk en theorie. Dat plaatje zit al een tijdje in mijn hoofd en ik hoop dat dat in de toekomst realiteit kan worden.”

Geschreven door