Gitta_Plonneke
14 juni 2018

Persoonlijke vorming / Lang leve de liefde

Persoonlijke vorming / Lang leve de liefde

Jongeren mogen dan vandaag de dag meer toegang hebben tot de wereld via internet, maar seksualiteit en alles wat daarbij komt kijken… Ze vinden het nog steeds moeilijk om daar hun weg in te vinden en daar over te praten. Ook met anderen. Wie ben ik? Wat ben ik? Het kan een hele worsteling zijn. De lessen Lang leve de Liefde bieden houvast en hulp. Vijf lessen voor de tweede klassen. Die gaan over seksualiteit, over hoe je grenzen aangeeft, over gevoelens én feiten. Wat kan wel en wat kan niet? Het doorsturen van een naaktfoto van een minderjarige bijvoorbeeld is strafbaar. Iets wat leerlingen vaak niet weten.

De digitale wereld hoort erbij, net als eten en drinken. En alles wat op YouTube staat, nemen ze voor waar aan. Van porno denken ze dat het zo hoort. Tijdens de lessen komt een ander beeld naar voren. En we verwijzen door naar legale sites voor informatie en, indien nodig, hulp. Voor veel leerlingen zijn de lessen voldoende. Maar een doorlopende leerlijn zou nog beter zijn. De Lovebus voor brugklassers, Lang leve de Liefde voor klas twee en een les over homoseksualiteit in klas drie. En dan doorgaan in de bovenbouw. De lessen maken duidelijk dat het normaal is dat je worstelt, het allemaal niet weet. Meestal komt het gewoon goed. Dat helpt. Leerlingen voelen zich gesteund.   

“Schelden met homo komt minder voor. Ik weet zeker dat onze lessen daaraan bijdragen.”

Gitta Tabak en Ploneke Scholtsz zijn docent, mentor en geven de lessen Lang Leve de Liefde. Daarnaast zijn ze de motor achter de Gay Straight Alliance; een groep leerlingen die LHBT’ers ondersteunt. Gitta: “De afgelopen jaren is er veel veranderd. Ten goede. Onder leerlingen, maar ook onder collega’s. Schelden met homo komt minder voor. Ik weet zeker dat onze lessen daaraan bijdragen. En er is meer draagvlak voor wat we doen, voor Paarse Vrijdag bijvoorbeeld. Wel hoop ik dat die doorlopende leerlijn er komt. Want naast belangrijk, is het ook gewoon leuk! Ik heb veel straattaal geleerd, want tijdens een van de lessen mogen ze al die termen roepen. Dat is lachen! En we houden een condoomrace. En ja, iedereen doet mee.” Ploneke: “We geven hen bagage mee voor de rest van hun leven. Ik mag zijn wie ik ben, dat is ok. Mocht dat nu nog niet doordringen, dan wellicht later alsnog.”

Geschreven door