Martin Terwiel aan het woord

Functie: conciërge

Werkt sinds 2018 bij de Mondia Scholengroep, Nehalennia locatie Kruisweg 

Ik ben monteur, toezichthouder, schoonmaker, politieagent, opvoeder en een luisterend oor. Ik heb graag mijn praktische zaakjes op orde en het geeft me voldoening als leerlingen tevreden zijn en het leuk hebben op school. Als conciërge heb je vaak een signalerende functie. Soms zie je dat het niet lekker loopt met een leerling en vraag je of ze willen praten. En dan verwijs je ze door. Het ene moment maak je een dolletje en even later moet je streng optreden. Het mooiste is dat je als team hetzelfde doel hebt. In vier jaar stoom je ze klaar voor hun diploma. Je ziet ze opgroeien van 12 tot 16 jaar, daar werk je met zijn allen aan mee; als docenten, conciërges, begeleiders, iedereen. En als je oud-leerlingen dan later tegenkomt op straat en ze roepen: ‘Hé meneer!’, daar doe je het voor.

Tijdens een vorige baan in een amusementshal kwam ik veel jongeren tegen en ik vond het leuk om met ze te werken. Ik heb ook lang als elektromonteur gewerkt. Toen ik eens spullen bracht bij een van de scholen, voelde het daar meteen goed. Ik heb direct gevraagd of ze niet een conciërge nodig hadden. En binnen een paar maanden was ik hier al aan het werk.

Je bent een soort opvoeder. Wijst jongeren terecht, zegt: ‘Dat zou ik anders doen de volgende keer.’ Ik ben zelf niet de braafste geweest vroeger, dus ik snap ze vaak wel. Ik geef iets van mijn eigen levenservaring mee als ze ergens mee zitten of iets doen wat niet mag.

Ik heb heel veel contact met de docenten. We hebben korte lijntjes en weten van elkaar wat er gebeurt op school. Elke dag is dat weer anders. We bespreken met het team wat beter kan en zijn samen blij als het lekker loopt. Ik heb als beroepsmilitair en bij de marine gewerkt en daar heb ik geleerd dat je van elkaar op aan moet kunnen. Hier werkt dat ook zo. Dat maakt het zo leuk, dat je het met zijn allen doet.