Guus
02 juni 2020

Heropening van de scholen

Ik schrijf dit blog met Pinksteren. Hoewel boegbeeld van een tweetal openbare scholen weet ik maar al te goed dat het christelijke feest van Pinksteren staat voor “begeestering”. Ik wil daar graag aan refereren ter gelegenheid van de heropening van de scholen op 2 juni.

In mijn laatste drie blogs ontwikkelde ik mij van corona-scepticus tot corona-believer. Hoewel ik aanvankelijk bepleitte dat de scholen open zouden blijven -als deel van de vitale sector zouden wij ons maatschappelijk goed kunnen profileren- was een sluiting al gauw onafwendbaar en ontstond er een totaal nieuwe onderwijswerkelijkheid, met overigens een minstens zo grote profileringskans, zo bleek.

Eerlijk is eerlijk: ik had nooit gedacht dat wij zo snel en zo overtuigend zouden kunnen schakelen. Het hele onderwijs vond zichzelf opnieuw uit en oogstte alom lof en prijs (een enkele kniesoor uitgezonderd) voor het Leren op Afstand.
En toch stelden we week na week vast dat dit het toch niet helemaal was; wij misten de leerlingen. Maar nog veel gekker; de leerlingen gingen school missen. Hoe mooi wil je het hebben? En daarom zien we uit naar de dinsdag na Pinksteren. Zijn we “begeesterd” om weer écht les te gaan geven, zoals het hoort. Inclusief alle gedoe en gedonder die pubers nu eenmaal met zich meebrengen. We zijn er (weer) achter gekomen waar school om gaat en om draait.

Magritte’s wereldberoemde werk van “de pijp” parafraserend:

laptop 3
Geschreven door Guus Hagt