Guus
09 december 2021

10 jarig bestaan Mondia Scholengroep

 

In 2022 vieren we het tienjarig bestaan van Mondia Scholengroep. In 2012 fuseerden Nehalennia SSG en Scheldemond College bestuurlijk. Dat betekende dat zij ónder die bestuurlijke paraplu zelfstandige scholen zouden blijven. Op 10 januari hadden we dit willen vieren met een feestelijke, inspirerende dag voor onze medewerkers; 10 workshops op 10 verschillende locaties, gelardeerd met lekkere hapjes en drankjes. Maar covid gooit roet in het eten, dus dat moet later worden ingehaald.

En waarom geen feestje voor leerlingen, hoor ik je vragen. Toch vooral omdat Mondia voor hen eigenlijk niet van betekenis is. Bestuurlijk fuseren betekent dat je op financieel en personeel gebied krachtig samenwerkt om daardoor meer voor elkaar te krijgen. Wat betreft het onderwijs is het juist zaak van elkaar te verschillen. Want waarom zou je op vijf kilometer van elkaar af exact hetzelfde aanbieden? Scheldemond richt zich op wat de Vlissingse samenleving van het onderwijs vraagt. En zo doet Nehalennia dat voor Middelburg. En neem maar van mij aan dat die verwachtingen behoorlijk verschillend kunnen zijn. En dat onze leerlingen niet zoveel met “die andere school” hebben.

De relatie tussen Scheldemond en Nehalennia-door de onderstreping zie je waar de naam Mondia vandaan komt- is er dus een van “eenheid in verscheidenheid” of van LAT, living apart together.

Beide scholen hebben belang bij de samenwerking, maar kunnen het soms toch niet laten om elkaar nog als concurrenten te zien, zoals ze dat vóór 2012 ook waren. Dat is wel eens jammer, want je kunt elkaar beter sterker maken dan elkaar de pas af te snijden. Maar goed, ik heb als bestuurder misschien makkelijk praten, want ik hang d’r boven (aan dat parapluutje ;-) al zit ik soms ook akelig in de sandwich ……

 

Geschreven door Guus Hagt