Ard Hensen zijn verhaal

Functie: muziekdocent

Werkt sinds eind 2017 bij de Mondia Scholengroep, Nehalennia locatie Breeweg en locatie Kruisweg 

Ik heb een achtergrond in het bedrijfsleven, in de HR. Toen ik hier startte voor een zwangerschapsvervanging, wist ik niet of het onderwijs bij me zou passen. Ik wilde het eerst een half jaar aanzien en kijken of ik het wat vond. Een teamleider die me op een sportdag bezig zag, zei: ‘Je bent hiervoor geboren.’ Daar kwam ik zelf pas na een half jaar achter. En nu ben ik hier fulltime aan de slag.

60 procent van mijn tijd besteed ik aan lesgevende taken. De interactie met de kids tijdens de les is echt geweldig. Daarnaast ondersteun ik het management. Volgens mij is dat best uniek, dat ik extra taken mag doen die bij me passen en dat vind ik heel gaaf. Ze kennen me als een regelneef en ik organiseer bijvoorbeeld open dagen.

Muziekles is een fantastische manier om kinderen te laten proeven aan het spelen van een instrument. Om een uitlaatklep te kunnen vinden. Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar ze kunnen het ontdekken. We luisteren naar muziek en dan vraag ik: ‘Waarom is dat liedje vet?’ De beat. Het ritme. De tekst. Als je diep kijkt, gaat het me niet alleen om de muziek. Meer over wie de leerlingen zijn in het leven, welke woorden ze spreken. Als je scheldwoorden roept, wat doet dat met jou en een ander? We luisteren naar songteksten en dan vraag ik weleens: ‘Zing je dit ook naar je moeder als je om zakgeld vraagt?’ In de gesprekken met die gasten komt er zo veel naar voren. Door de muziek sta je stil bij wat er maatschappelijk gebeurt.

Ik werk op de Kruisweg en Breeweg van Nehalennia. Ik heb voornamelijk contact met mijn collega’s uit de sectie muziek en kunst en dat zijn teams die echt goed werken. Daarbuiten zijn er nog wat andere docenten met wie ik een klik heb, maar op zo’n grote school kun je niet close zijn met al je collega’s.

Als ik aan Mondia denk, dan is het eerste wat in me opkomt: diversiteit. Dat is een stuk identiteit van deze school waar ze goed in zijn. Als iemand volledig in het roze binnenkomt, is er respect; er is veiligheid om jezelf te zijn. En de zorg voor leerlingen. We hebben zorgteams en die zijn er echt voor die gasten. Als Mondia zijn we er heel goed in om de kinderen te zien en te horen. We staan eerst voor het kind en dan de leerling. Dat zie ik op de werkvloer terug.